Yabancı Dil Sınavı (YDS), Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) kararıyla Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilk olarak 07.04.2013 tarihinde uygulanmaya konulan bir dil sınavdır. YDS ile beraber daha önceleri uygulanan Üniversiteler Arası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı (KPDS) ve KPSS İngilizce sınavları tek çatı altında toplanmıştır. Kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere üniversiteler ve özel sektörlerde geçerliliği olan bir dil sınavıdır.
YDS, İlkbahar (Mart sonu veya Nisan başı) ve Sonbahar (Eylül başı veya sonu) dönemlerinde olmak üzere yılda toplam 2 kez yapılır.
Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nda (YDS) soruları cevaplandırmanız için size tanınan süre 3 saattir (180 dakika). Sınav, saat 10.00’da başlar ve sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanmaktadır. Saat 09.45’ten sonra adaylar, sınav binalarına alınmamaktadır.
YDS İlkbahar Dönemi Sınavı, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca dillerinden yapılır. Sonbahar Dönemi Sınavı ise sadece Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusçadan yapılır. Bir dönemde yalnız bir yabancı dilden sınava girilebilmektedir.
Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nda (YDS) toplam 80 soru soruluyor.
• Kelime Bilgisi: 6 • Dil bilgisi: 10 • Cloze Test: 10 (5x2) • Cümle Tamamlama: 10 • İngilizce-Türkçe Çeviri: 3 • Türkçe-İngilizce Çeviri: 3 • Okuduğunu Anlama: 20 (5x4) • Diyalog Tamamlama: 5 • Eş anlamlı Cümleyi Bulma: 4 • Paragraf Tamamlama: 4 • Bütünlüğünü Bozan Cümleyi
Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır. Adayların doğru cevap sayıları toplanarak 100 üzerinden e-YDS puanları hesaplanır. Deneme sorular, değerlendirme işlemine dâhil edilmez.
Adaylar başvuruları ÖSYM'nin resmi internet sitesinden sağlanmaktadır ve işlemler “aday işlemleri” üzerinden yapılabilmektedir. Adaylar sınav işlemleri için sisteme giriş yapmak zorundadır. Bunun içinde gerekli olan sadece T.C. kimlik numarası ve sisteme giriş yaparken kullandıkları şifreleridir. Sınav türü olarak YDS'yi seçerek gerekli bilgiler eşliğinde sınav başvurularını tamamlayabilirler.
Adana, Afyonkarahisar, Ankara-Çankaya, Ankara-Yenimahalle, İzmir, İstanbul, Antalya, Kars, Aydın, Kayseri, Balıkesir, Kocaeli, Bolu, Konya, Bursa, Kütahya, Çanakkale, Malatya, Çorum, Manisa, Denizli, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Muğla, Edirne, Niğde, Elazığ, Sakarya, Erzurum, Samsun, Eskişehir, Sivas, Gaziantep, Tokat, Hatay, Trabzon, Isparta, Şanlıurfa, Mersin, Van, Zonguldak, Kırıkkale
Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'na (YDS), yüksek lisans, doktora, doçentlik sınavları, KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı hesaplanacak adaylar, Tıpta uzmanlık ile Diş hekimliğinde uzmanlık sınavlarına girecekler, yurtdışı denklik sınavlarına gireceklerle memuriyette dil tazminatı alacak olan adaylar bu sınava girebiliyor.
Başvuru işlemini yapan adaylar, başvuru süresince ve başvuru süresi bittikten sonraki ilk gün 23.59’a kadar ÖSYM’nin resmi internet adresinde e-İŞLEMLER bulunan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile sınav ücretini TL olarak yatıracaklardır.
Akademik kadro alımlarında başvurmada bulunmak isteyen adaylar için YDS puanının süresiz geçerli olacağı ÖSYM tarafından belirtilmiştir. Ancak bu uygulama bazen üniversiteler arasında farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple adayların başvuru yapacakları üniversitelerin ilgili duyurularını takip etmelerinde fayda görüyoruz. Dil tazminatı için YDS geçerlilik süresi ise 5 yıldır.
YDS’nin soru ve cevaplarını sınav uygulandıktan birkaç gün sonra göre sadece sınava girmiş olan adaylar kendi TC kimlik ve şifreleriyle ÖSYM aday işlemlerinden girerek görebiliyorlar. Sınavın sadece %10’luk (8 soru) bir kısmı herkesin erişimine sunulmaktadır.
2017 İlkbahar YDS için yayınlanan kılavuzda belirtilen sınav başvuru ücreti 90 TL'dir.
Sınava giren adaylara herhangi bir sonuç belgesi gönderilmemektedir. Adaylar sınav sonuçlarını T.C. Kimlik Numaralarını ve şifrelerini kullanarak ÖSYM’nin resmi sayfasından öğrenebilirler.
Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanır. Adaylar, saat, 09.45’ten sonra sınav binalarına alınmazlar.
Sınav süresince adayların; konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, müsvedde kâğıdı kullanmaları veya soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları, birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasaktır. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları geçersiz sayılır.
Adaylar, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemine (https://ais.osym.gov.tr) e-Devlet Kapısı üzerinden güvenli giriş yapabilirler.
YDS, İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde yılda 2 kez yapılmaktadır. E-YDS, ÖSYM tarafından belirlenen takvime göre yılda 12 kez yapılmaktadır. YDS, başta büyükşehirler olmak üzere toplam 43 merkezde yapılmaktadır. E-YDS, sadece Ankara, İstanbul ve İzmir e-sınav merkezlerinde yapılmaktadır. Her iki sınavın da başvuru şekilleri aynıdır. Başvuru ücretleri YDS için 90 TL, e-YDS için ise 200 TL’dir. YDS'de herhangi bir kontenjan bulunmamaktadır. E-YDS, kontenjan sınırlaması bulunmamaktadır. Sınav süreleri her iki sınav için de aynıdır. (180 dakika) Her iki sınavın içerikleri ve sınav soru sayıları da aynıdır.