Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS), Yabancı Dil Sınavı’nın elektronik bir ortam aracılığı ile yapıldığı ve aynı şekilde bir geçerliliğe sahip olan sınavdır. İlki 13.10.2014 tarihinde ÖSYM tarafından uygulanmıştır. E-YDS’de adaylar, soruları bilgisayar ekranından çözüp ve yine aynı ekranda optik forma işaretlemektedir. Elektronik ortamlarda sınava girecek adayların bilgisayar kullanma becerisine sahip olmaları özellikle gerekir. Sınav esnasında bilgisayar kullanımı konusunda adaylara bu konuda yardım edilmez.
YDS, İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde yılda 2 kez yapılmaktadır. E-YDS, ÖSYM tarafından belirlenen takvime göre yılda 12 kez yapılmaktadır. YDS, başta büyükşehirler olmak üzere toplam 43 merkezde yapılmaktadır. E-YDS, sadece Ankara, İstanbul ve İzmir elektronik sınav merkezlerinde yapılmaktadır. Her iki sınavın da başvuru şekilleri aynıdır. Başvuru ücretleri YDS için 90 TL, e-YDS için ise 200 TL’dir. YDS'de herhangi bir kontenjan bulunmamaktadır. E-YDS, kontenjan sınırlaması bulunmamaktadır. Sınav süreleri her iki sınav için de aynıdır. (180 dakika) Her iki sınavın içerikleri ve sınav soru sayıları da aynıdır.
Elektronik Yabancı Dil Sınavları (e-YDS), Ankara, İstanbul ve İzmir’de ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde (e-Sınav Merkezi) yapılmaktadır.
Evet. E-YDS, e-sınav uygulama binalarında elektronik ortamda uygulandıkları için kontenjan sınırlaması bulunmaktadır. Kontenjan kapasitesi şu şekildedir: Ankara’da 4000, İstanbul’da 431, İzmir’de 72.
2017 yılı Elektronik Yabancı Dil Sınavları (e-YDS) için yayınlanan kılavuzda belirtilen sınav başvuru ücreti 200 TL'dir.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), e-YDS Kılavuzunda yaptığı değişiklikle, adayların yıl içerisinde sınava girme hakkını 1'den 4'e çıkardı. E-YDS'de kapasite artışı nedeniyle e-YDS Kılavuzunda değişikliğe gidilmiştir. Bu değişiklikle adaylar 3 ayda bir kez olmak üzere yılda 4 defa sınava girebilecek. E-YDS'ye katılmak isteyen bir aday, son 3 ay içerisinde aynı dilden sadece bir kez sınava girmek için sınav ücreti ödeyebilir. E-YDS'ye katılmak amacıyla sınav ücreti ödeyen bir adayın, sınava katılsın veya katılmasın ödeme tarihinden itibaren 3 ay boyunca yeniden sınav ücreti ödemesi sistem tarafından engellenmektedir.
2017 yılı e-YDS için yayımlanan kılavuzda belirtilen sınav takvimleri şu şekilde belirtilmiştir ancak yine de adayların ÖSYM’nin resmi sayfasını sürekli takip etmelerinde fayda var zira sürekli güncellemeler yapılabilmektedir.
Adaylar, sınav ücretini ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemini kullanarak, T.C. Kimlik Numarasını belirterek kredi kartı/banka kartı ile yatırabilirler. Bankadan sınav ücreti ödemesi kabul edilmez. Sadece kredi kartı/banka kartı ile sınav ücreti ödeyen adayların e-YDS için başvuruları kabul edilir
Sınav ücreti ödeme işlemi, ilgili e-YDS’nin başvuru tarihlerinin ilk günü saat 14.00’te başlar. Sınava başvuru tarihlerinde, ÖSYM e-Sınav Merkezlerinin aday kapasitesi kadar adayın sınav ücreti alınır. Kapasite dolduğunda başvuru süresi tamamlanmamış olsa bile sınav ücreti ödeme işlemi sonlandırılır. Kapasite dolmadığı takdirde, ilgili e-YDS’nin başvuru tarihlerinin son günü saat 23.59’da sınav ücreti ödeme işlemi sona erer.
Elektronik Yabancı Dil Sınavı sadece İngilizce’de yapılmaktadır. Diğer dillerden YDS puanı almak isteyen adayların “paper-pencil” YDS sınavını tercih etmeleri gerekmektedir.
Elektronik Yabancı Dil Sınavı’nda (e-YDS) adaylara herhangi bir optik form verilmez. Sınavda adaylar, sorulara verdikleri cevapları yine bilgisayar ekrandaki optik forma işaretlemektedirler.
Evet. Sınavdaki bütün sorular çoktan seçmeli sorulardır. Her soru için beş farklı seçenek verilmiştir. Bu seçeneklerden yalnız biri sorunun doğru cevabıdır. Cevaplar bilgisayar ekranında doğru olduğu düşünülen seçenek tıklanarak işaretlenir.
Evet. Ekranda yer alan “Kullanım Kılavuzunda” belirtildiği gibi sınavda bir soruya verilen cevabın değiştirilebilmesi veya silinmesi mümkündür. Adaylar sınav başlamadan önce “Kullanım Kılavuzu” nu mutlaka okumalıdır. İşaretlediği cevabı silmek isteyen adayların, işaretlemiş olduğu seçeneğe tekrar tıklaması yeterlidir. Adaylar işaretlediği cevabını değiştirmek istedikleri takdirde, işaretlemek istedikleri diğer seçeneği tıklayarak bu işlemi gerçekleştirebilirler.
Elektronik sınavın bitiminde her aday “Sınavı Tamamla” butonuna basıp sınavını sonlandırmalıdır. “Sınavı Tamamla” butonuna basıldıktan sonra aday, TC Kimlik numarasını yazıp onaylar. Sınav sonlandırıldıktan sonra sınav sorularına tekrar ulaşılamaz. Adaylar sınav süresi bitmeden de aynı işlemleri yaparak sınavlarını tamamlayabilirler. Sınav süresi dolduğunda sistem, otomatik olarak sınavı sonlandırır.
Sınav esnasında bilgisayarında arıza oluşan adaylar bu durumu salon görevlilerine ilettikleri takdirde bu adayların sınav süresine arıza nedeniyle kaybettikleri süre eklenir
Adayın, sınava girebilmesi için Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya süresi geçerli pasaportunun da yanında bulunması zorunludur. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmaz.
Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na (e-YDS) girecek adayların sınav uygulamasını görmek amacıyla ÖSYM’nin resmi sitesinde bulunan e-YDS deneme sınavı uygulamasından yararlanmalarını tavsiye ediyoruz.
Sınava giren adaylara herhangi bir sonuç belgesi gönderilmemektedir. Adaylar sınav sonuçlarını T.C. Kimlik Numaralarını ve şifrelerini kullanarak ÖSYM’nin resmi sayfasından öğrenebilirler.
Adayların sınav binalarına; çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç); her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlarla, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete, vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlarla, su hariç yiyecek, içecek vb. gıda maddeleriyle, ilaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla girmeleri yasaktır.
Sınav süresince adayların; konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, müsvedde kâğıdı kullanmaları veya soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları, birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasaktır. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları geçersiz sayılır.
Elektronik Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nda (YDS) soruları cevaplandırmanız için size tanınan süre 3 saattir (180 dakika). Sınav, saat 14.30’da başlar ve sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanmaktadır. Saat 14.15’ten sonra adaylar, sınav binalarına alınmamaktadır.
Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanır. Adaylar, saat, 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmazlar.
• Kelime Bilgisi: 6 • Dil bilgisi: 10 • Cloze Test: 10 (5x2) • Cümle Tamamlama: 10 • İngilizce-Türkçe Çeviri: 3 • Türkçe-İngilizce Çeviri: 3 • Okuduğunu Anlama: 20 (5x4) • Diyalog Tamamlama: 5 • Eş anlamlı Cümleyi Bulma: 4 • Paragraf Tamamlama: 4 • Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma: 5
Sınavda uygulanacak soruların telif hakları ÖSYM’ye aittir. Sorular, ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından yayımlanmasına karar verilenler hariç, hiçbir kişi veya kuruma verilmez. Sorular, basılı ya da internet ortamında yayımlanmaz. ÖSYM’nin yazılı izni olmadan, hangi amaçla olursa olsun, tamamının veya bir kısmının kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, kullanılması ya da yayınlanması yasaktır. Aksi yönde fiillere karşı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince kanuni yollara başvurulur. Sınava giren adaylar, bu durumu kabul etmiş sayılırlar.
Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır. Adayların doğru cevap sayıları toplanarak 100 üzerinden e-YDS puanları hesaplanır. Deneme sorular, değerlendirme işlemine dâhil edilmez.
Adaylar, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemine (https://ais.osym.gov.tr) e-Devlet Kapısı üzerinden güvenli giriş yapabilirler.
Elektronik Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ile aynı denkliğe sahiptir. E-YDS’ye giren adayların kazanmış oldukları haklar, YDS adayların kazanmış oldukları haklar ile aynıdır.